Stambeni prostori

Kupaonica & hodnik R

Projekt je zahtijevao idejno rješenje sanitarnog čvora i ulaznog prostora. Vlasnici su kao glavne uvjete naveli odvajanje toaleta od kupaonice te planiranje mjesta za odlaganje obuće i potrepština u ulaznom prostoru. Ukućani su vrlo kreativni i imaju originalne ideje te simpatična životna rješenja u interijeru. Vodeći se time, osmislili smo moderno i posebno idejno rješenje kupaonice i toaleta. Tlocrtom smo odredili dio zida za rušenje kako bi odvojili prostor za ugradbeni dio za odlaganje u ulaznom prostoru te od stare ostave i dijela toaleta dobili novi i prostraniji, u kojem će se nalaziti umivaonik i bide. Kupaonica je ostala u starim gabaritima te je rješenje prilagođeno kako ne bi mijenjali instalacije vode i odvodnje.

Ugradbeni dio smo podijelili na dva dijela, u gornji smo smjestili garderobni lift koji će služiti za odlaganje jakni i kaputa dok su u donjem dijelu predviđene police za odlaganje obuće i kutija za potrepštine. Kako su vlasnici u stanu ostavili sva originalna vrata, stara vrata ostave smo iz praktičnih razloga prilagodili u klizna vrata. Na taj način dobili smo istu stolariju u nizu, ali i efekt iznenađenja.

Kako bi razbili predrasude da se u kupaonicama moraju koristiti samo pločice, na jedan smo zid u toaletu i kupaonici stavili drvenu oblogu. Obloga je sastavljena od različitih uskih komada impregniranog drveta koji se slažu nepravilno u vezu. To će prostoru dati toplinu, ali i poseban efekt. Iako oba prostora imaju prozor koji daje prirodno svjetlo, zbog male kvadrature smo savjetovali da pločice budu svijetlih tonova: podne i na dijelu zidova boje pijeska, a ostale bijele kao ormarići i sanitarije. To će prostor učiniti vizualno većim i svjetlijim.

Obzirom da se radi o građanskom stanu iz vremena Austro-Ugarske, prostori su visoki što nam je dalo zgodno rješenje da se ormarići za odlaganje u jednom dijelu postave u prostor ispod stropa te da se u njih ugradi spot rasvjeta koja daje posebnost interijeru. Uz navedene elemente za potrepštine koje se rijetko koriste, uz umivaonik je planiran cijelom visinom i ormarić koji će dati dodatan prostor za odlaganje stvari koje se koriste svakodnevno.

U prostoru kupaonice se nalazi plinski bojler i perilica za rublje koje smo planirali smjestiti u veliki trodjelni bijeli element čije će fronte biti na potisak kako bi izbjegli rukohvate i time sakrili njegovu prisutnost. Kao dio originalne ideje, kako bi podržali stil vlasnika, planirali smo u toaletu iznad ugradbenog ispirača postaviti šaljivi crtež na panelu od pleksiglasa ili sličnog materijala, dok bi u kupaonici nosače za ručnike izradili od vodovodnih cijevi i zglobnih profila.